Eindejaarstips 2019 voor de eigen woning

1. Betaal hypotheekrente vooruit

Aangezien het aftrektarief van de hypotheekrente jaarlijks daalt, doet u er verstandig aan om hypotheekrente vooruit te betalen. Zo profiteert u dit jaar nog van een hoger aftrektarief van 49%. In 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verder afgebouwd als het inkomen meer is dan € 68.507. U kunt dan de hypotheekrente tegen maximaal 46% aftrekken.

Let op: u kunt maximaal 6 maanden van het volgende jaar vooruit betalen. Langer mag niet. Als u dat doet, weigert de Belastingdienst de vooruitbetaalde rente als aftrekpost.

2. Leen aan uw kinderen voor de eigen woning

U kunt uw kinderen een lening verstrekken die zij kunnen gebruiken voor hun eigen woning. Zo heeft u profijt van het rendement en kunnen uw kinderen onder voorwaarden de hypotheekrenteaftrek claimen.

Let op: uw kinderen moeten de gegevens van de lening aan de Belastingdienst doorgeven via hun aangifte inkomstenbelasting. Anders is er geen recht op de renteaftrek.

3. Schenk aan uw kinderen voor de eigen woning

Gaat uw zoon of dochter een woning kopen of hun woning verbouwen? Dan mag u uw kinderen daarvoor maximaal € 102.010 belastingvrij schenken. Uw zoon of dochter moet op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar zijn.

4. Verbouw dit jaar nog

U kunt uw spaarcenten dit jaar nog inzetten voor de verbouwing van uw woning. U betaalt dan minder belasting over uw box 3-vermogen met als peildatum 1 januari 2020.

5. Wacht met verkoop van uw woning

Staat uw woning te koop? Zorg er dan voor dat een eventuele verkoop pas na 1 januari 2020 plaatsvindt. Zo voorkomt u dat de opbrengt uit de verkoop in box 3 wordt belast.