Accountancy Wijchen logo

HomeNieuwsbrief

10 tips voor een digitaal veiliger bedrijf

Doe uw voordeel en lees de tips van de Kamer van Koophandel. Controleer of u er al alles aan doet voor een veilig digitaal bedrijf.

Tip 1 | Stel automatische updates in

Zwakke plekken in de software zijn een risicofactor. Door periodiek, liefst automatisch, uw software te updaten kunt u misbruik ervan voorkomen. Doe dit voor alle software op alle systemen in uw bedrijf: in ieder geval voor het besturingssysteem op uw computer(s). Maar vergeet niet ook alle andere software te updaten, zoals op laptops, tablets en smartphones, in apparatuur als routers en firewalls of software van uw website of webshop.

Tip 2 | Installeer beveiligingssoftware

U kunt niet zonder goede beveiligingssoftware. Deze houdt veel malware zoals virussen en ransomware buiten de deur. Maar het houdt ook ongewenste binnenkomende en uitgaande netwerkverbindingen tegen. Het beschermt bovendien tegen spam, phishing of onveilige websites. Natuurlijk is het zaak deze beveiligingssoftware altijd up-to-date te houden. Zoek op internet op ‘vergelijk beveiligingssoftware’ om te bepalen welke variant bij uw bedrijf past.

Tip 3 | Gebruik tweestapsverificatie

Het is belangrijk dat u voor alle online diensten een goed wachtwoord kiest. Gebruik dit wachtwoord niet opnieuw bij andere online diensten en wijzig het regelmatig. Toch kan het nóg veiliger met tweestapsverificatie. Dit is bij steeds meer online diensten in te stellen. Een cybercrimineel heeft dan niet meer genoeg aan de gebruikersnaam en wachtwoord, bijvoorbeeld verkregen uit een datalek bij een leverancier van een online dienst. Met tweestapsverificatie is bij het inloggen een extra toegangscode vereist die u ontvangt via een vertrouwd apparaat zoals uw smartphone..

Tip 4 | Maak backups

Maak regelmatig backups om verlies van data te voorkomen. Gebruik de 3-2-1 backup-methode. Maak altijd drie kopieën van uw data: minstens twee in het bedrijf en dan op verschillende systemen en minstens één buiten het bedrijf, bijvoorbeeld online. Maak het nog veiliger door deze backups te versleutelen (zie tip 5). Test ook regelmatig of het terugzetten van een backup wel écht lukt.

Tip 5 | Beveilig de data

Klantgegevens zoals adressen en facturen kunnen privacygevoelig zijn. Daarom is het belangrijk om die gegevens, maar ook overige bedrijfsinformatie, in kaart te brengen en veilig op te slaan om datalekken te voorkomen. Het is verstandig om dit soort belangrijke gegevens te versleutelen (met een wachtwoord te beveiligen). Sinds 1 januari 2016 bent u verplicht om ernstige datalekken direct te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Vanaf 25 mei 2018 geldt de nieuwe privacywetgeving (AVG).

Tip 6 | Beveilig draadloze netwerken

Gemak dient de mens. Even het internet op met uw smartphone, tablet of laptop. Dit kan eenvoudig via een draadloze WiFi-verbinding in uw bedrijf. Maar, wie kan het draadloze netwerk (gewenst of ongewenst) nog meer gebruiken? Beveilig uw WiFi-netwerk daarom altijd minimaal volgens de WPA2-standaard. Wees extra alert als u onderweg een openbaar WiFi-netwerk gebruikt. Werk dan altijd via een VPNverbinding over dit draadloze netwerk.

Tip 7 | Maak veilig gebruik van online diensten

We maken allemaal dagelijks gebruik van online diensten (clouddiensten). Denk bijvoorbeeld aan e-mail en online betalen. Ook telewerken is te beschouwen als het gebruik van een online dienst. In al deze gevallen benadert u uw data via het internet. Het is belangrijk dat dit via een beveiligde (VPN-)verbinding gebeurt en dat u tweestapsverificatie hebt ingesteld.

Er zijn nog twee zaken om op te letten:
• Telewerken en webmail
Hierbij hebben werknemers externe toegang tot het bedrijfsnetwerk. Zijn hun thuiswerkplekken net zo goed beveiligd als de werkplekken in het bedrijf?
• Online diensten
Hoe en waar slaat de leverancier van de dienst uw data eigenlijk op? Kunt u uw data desgewenst eenvoudig meenemen naar een andere leverancier? Vraag dit na bij de diverse leveranciers en verzeker u ervan dat het goed geregeld is.

Tip 8 | Houd rekening met de zwakste schakel

Een keten is zo sterk als de zwakste schakel. Helaas is dat bij digitale veiligheid vaak de mens. Uw systemen kunnen nog zo goed beveiligd zijn voor de buitenwereld, maar dan installeert een medewerker opeens onveilige software of steekt hij een onbekende USBstick in de computer. Maak medewerkers bewust van zaken rondom digitale veiligheid en hanteer een informatiebeleid. Spreek af wie binnen het bedrijf toegang heeft tot welke informatie en leg vast wie verantwoordelijk is voor uitvoering en controle van dat beleid.

Tip 9 | Schakel expertise in

Het installeren, beheren en onderhouden van systemen is vakwerk. Schakel altijd een professionele partij in die de ICT en de beveiliging daarvan voor zijn rekening neemt. Wees kritisch want niet elke ICT-leverancier heeft specifieke kennis van digitale veiligheid of ervaring met het tegengaan van cybercrime. Vraag uw ICTleverancier ook naar een Service Level Agreement (SLA).

Tip 10 | Blijf ademhalen

Werk constant aan uw digitale veiligheid, maar laat u niet bang maken. Het kan immers nooit 100% veilig zijn. Het gaat om de balans tussen risicobeheersing en gebruiksgemak. Blijf dus rustig ademhalen en geniet van de voordelen die digitalisering en internet met zich meebrengen. Met gezond verstand, veilig gedrag en deze 10 tips komt u een heel eind.

Bron: Kamer van Koophandel